Torr hårbotten

Din hårbotten kan bli torr av väldigt många vanliga och ovanliga anledningar. En torr skalp är vardagsbesvär som kan vara knappt märkbart till väldigt störande.

Varför få du besvär?
Det främsta skälet till att hårbotten blir torr och irriterad är att det naturliga skyddet på skalpen blir sämre eller försvinner.

Tips
Har du problem med microskopiska mjällflagor och torr hårbotten behöver du inte ett mjällschampo utan ett utan kvalitetsschampo uttorkande kemikalier och ingridienser som återfuktar och bygger upp din hårbotten. Använd detta reglebundet ca 3-5 ggr/vecka och du bör få resultat efter några hårtvättar.

Men vad är det för skydd som försvagas och varför leder det till att hårbotten blir uttorkad?
Det som kallas skyddet är ett lager av hornceller som täcker hårbotten. Lagret smörjs av talg som produceras av körtlar i hårbotten för att det ska hålla sig mjukt och smidigt. När skyddet är mjukt ger det ett tätt och bra försvar.

När skyddet försvagas smörjer talgen huden sämre och hårbotten blir mer sårbar för skadliga ämnen och partiklar. Om försvaret och smörjningen blir sämre leder detta till hårbotten blir torr och huden kan bli irriterad.
Vanliga besvär som ofta följer med är klåda eller spänningar. Du kan även få något som liknar mjäll, det är inte ovanligt att det faller ner torra hudflagor från huvudet.

Anledningar

  • Den vanligaste anledningen till att drabbas är att inomhusklimatet är torrt och varmt. Klimatet inomhus kan påverka mycket eftersom hårbotten är känslig för förändringar i luftfuktighet eller temperatur
  • Hårbotten kan även bli torr av för tät användning av hårtork eller hårfön. Tvättar du håret för ofta kan det leda till besvär. Starka hårvårdsprodukter eller stylingprodukter kan verka uttorkade för hårbotten
  • Hårvårdsprodukter som är särskilt benägna att skapa besvären är produkter av dålig kvalitet eller om de innehåller starka parfymer. Alkohol och kemikalier kan verka uttorkande och reta huden
  • Även sjukdomar som psoriasis eller eksem kan vara orsaken till att hårbotten blir torr och irriterad. Under vissa omständigheter kan nedsatt talgproduktion vara orsaken till problemet

Kan misstas för mjäll
Torr hårbotten kan leda till att huden fjällar och hårbotten kan tappa torra hudflagor. Detta är lätt att missta för mjäll.

Fjällning som orsakas av torr hårbotten kan skiljas från mjäll. Hudflagorna från torr hårbotten är i regel mindre, de är ofta i samma storlek som ett dammkorn och är mindre än ett knappnålshuvud. Hudflagor från mjäll är större än ett knappnålhuvud.

Om du är osäker på vad det är för besvär du har kan det vara en bra ide att använda mjällschampo i runt två veckor. Om detta förbättrar problemen har du mjäll, om besvären inte blir bättre har du torr hårbotten.