Seborroiskt eksem – Seborré

Seborroiskt eksem är en mycket vanlig orsak till att man bildar mjäll i hårbotten men även på andra ställen i ansiktet. Seborroiskt eksem eller Seborré och har en tendens att sätta sig i öron, på näsvingar, i ögonbrynen samt på överläppen och på hakan. Seborré angriper är vanligare hos män och sällan drabbas unga människor under 20 år.

Fig. Seborré i hårbotten.

Tips mot mjälleksem

 • Nioxin är ett testvinnnande mjällschampo som angriper dels Malassezi Globosa som orsakar mjäll men även påverkar talgproduktionen, Nioxin är ett bra val för dig som inte blivit hjälp av andra mjällschampon.
 • Mjälleksem drabbar ofta ögonbryn, näsvingar och huden under näsan. När du tvättar ansiktet använd Nioxin mjällschampo på de områden som är mjällangripna. Låt schampot sitta kvar ca 1 minut innan du sköljer bort.


Fig. Seborroiskt eksem sätter sig gärna i hårfästet.

Vad är Seborroiskt eksem?
Seborroiskt eksem är en kronisk hudinflammation som ofta utvecklas långsamt och blir allt värre med tiden och normalt orsakar utbrott av fjällande hud vanligtvis på huvudet. Seborriskt eksem har även följande benämningar:

 • Mjälleksem
 • Seborré
 • Seborré Eleosa
 • Seborré Sicca

Vilka risker finns med Seborroiskt eksem?
Det finns spekulationer och sjukdomstillstånd som förvärrar utbrotten av mjälleksem men de flesta personer med mjälleksem är i övrigt fullt friska.

Vad orsakar seborroiskt eksem?
Orsakerna till seborroiskt eksem är dåligt utredda. Tillståndet förfaller inträffa på områden med extra kraftig talgproduktion. Sambandet med fet hud är vanligt och där uppkommer även en annan viktig misstänkt orsak; Malassezi Globosa svamp. Malassezi är en svamp alla människor har på hudytan som livnär sig på talg och fett på/i huden. På personer med kraftig mjällning och konstaterat mjälleksem finns allt som oftas stora mängder av Malassezi svampen. Om det är vissa hudtypers dåliga försvar mot svampen som orsakar Seborriskt eksem eller om den helt enkelt trivs på personer som har mjälleksem är inte helt klargjort. En viktig orsak att man är misstänksam mot svampen är att mjälleksem behandlas effektivt med substanser som dödar svampen. Det man idag vet är är att Malassezi Globosa har någon viktig funktion i proscessen med mjälleksem, sekundär eller primär återstår att upptäcka.

Symtom och tecken på mjälleksem?
Utslagen sitter oftast i hårfästet och i hårbotten men är även vanlig på följande ställen:

 • I ytterörat
 • Näsvingarna
 • På hakområdet under munnen
 • I ögonbrynen
 • Under näsan ovanför överläppen
 • Pannan
 • Mindre vanligt i armhålor och på bröstkorgen

Utslagen i sig är karakteristiskt röda och blidar mjäll. När mjällningen är avklarad är hudytan röd och lite skrovlig ungefär som en lätt sårskorpa till ytan. Normalt besväras men inte av klåda från utslagen med det är även vanligt att man kan uppleva måttlig klåda. Utslagen har en tendens att växa och sprida sig under peioden av ”blomning”. När denna period är över går eksemt in i en normal fas med enstaka utslag och lättare mjällande.

Hur diagnostiseras mjälleksem?
Diagnosen Seborroiskt eksem är relativt lätt för en läkare att fastställa. Dock för att vara säker på att du får rätt diagnos bör du låta en hudläkare ställa diagnosen. I vissa fall kan andra typer av eksem och allergier orsaka liknade symptom som mjälleksem och då kan en specilists kunskap vara användbar.

Seborré Eleosa och Seborré Sicca
Mjälleksem finns i två vanliga typer. Har du problem i ansiktet och håret har du antingen Seborré Eleosa eller Seborré Sicca.
Seborré Eleosa gör huden fet, röd och glansig. Seborré Sicca ger en torr hudyta men mjällig och fet under hudytan. Båda typerna av Seborré angriper ofta samma hudområden och ger ibland upphov till större porer på hudytan.