Huskurer och tips mot mjäll

Släng inte ut alla svarta kläder ännu! Det finns ett bättre sätt att ta itu med mjäll. Du bör testa några av våra tips nedan om hur du motverkar mjäll. Ca en gång per månad har huden bytt ut hela sitt yttre lager. Det innebär att du konstant sprider döda hudceller runt dig. Mjäll är hundra döda hudceller med ca 100 ggr större än vad de normalt är då man inte lägger märke till dem.

Läs igenom huskurerna och tips nedan så kanske du kan minska dina mjäll!

1. Tvätta håret varje dag.
Genom att tvätta håret i ett milt schampo varje dag håller du nere talglagret som Malassezi Globosa svampen älskar.

2. Byt Schampon
Om ditt vanliga schampo inte fungerar är det dags att börja prova dig fram med mjällschampon. Kontrollera ingredienserna så att de motsvarar hjälp mot den typ av mjäll du har. Schampo innhållande Ketokonazol är ett av de mest effektiva mot mjäll. Nioxin är ett mjällschampo som angriper Malassezi Globosa som orsakar mjäll men även påverkar talgproduktionen, Nioxin har hjälpt många som tröttnat på andra oeffektiva mjällschampon som inte ger någon effekt.

3. Byt mjällschampo
Rotera mjällschampon för att förhindra resistens mot den aktiva ingrediensen. Ditt favorit mjällschampo kan sluta fungera efter ett tag och kommer du att börja producera mjäll igen. En bra tumregel är att byta ut din hårvårdsprodukt med den verksamma substansen en gång per månad.

4.  Tvätta alltid håret två gånger
Första schamponeringen och sköljning gör tar bort 70% av talgen och mjället. Schamponering nummer två avlägsnar de sista procenten. Låt schamponering nr två sitta i ca tre minuter innan du sköljer ur håret för att få det att verka på djupet.

5. Prova tjära
Om mjällschampon inte fungerar och du vill prova en naturlig produkt kan du pröva tjärschampo. På vissa personer fungerar detta utmärkt men du bör vara vaksam mot om hårbotten blir irriterad. Efter tjärschampot kan du använda ett balsam med citrondoft som effektivt minska lukten av tjära.

6. Var lyhörd för din känslighet
Vissa människor bara kör på med samma produkter och är inte uppmärksamma på hur deras kropp reagerar. Reagerar din hårbotten på ett negativt sätt bör du givetvis byta produkt omgående.

7. Sluta klia dig i hårbotten
Mjäll kan klia men du får lägga band på dig! När du pillar runt i hårbotten sprider du svampen effektivt och får mjäll

8. Duscha bort svetten
Efter träning eller ansträngande arbete som gör att du svettas bör du duscha bort svettresterna ur håret så snat som möjligt. Svett irriterar hårbotten och påskyndar flagning av hudceller.

9. Använd helst inte spray och hårgele
Förvisso håller de håret på plats med de irriterar och torkar ut din hårbotten vilket bidrar till mer mjäll. Ett vax är att föredra men även att du använder hårspray/gel mer sällan är en bra början.