Behandling av mjäll

De flesta mjällbehandlingar är relativt billiga och lättillgängliga. En vanlig och ofta framgångsrikt sätt att hålla mjällflagnorna borta är att använda ett anti-mjäll schampo. När mjällproblemen är under kontroll, kan du minska din användning till två till tre gånger per vecka. Om den typ av anti-mjäll schampo du använder slutar fungera kan du variera med med en annan typ av schampo och verksam substans.

Substanser i hårvårdsprodukter
Du bör vara medveten om att alla mjällschampon inte är desamma. Olika ingredienser behandlar olika orsaker till mjäll. Se nedan på hårvårdsprodukter baserat på följande substanser:

  • Ketokonazol är svampdödande och i högre doser den mest verkande substansen mot mjäll i många fall. nioxin är troligen marknadens bästa Ketokonazol produkt mot mjäll, ett mjällschampo som hjälper många som misslyckats få bort mjäll med vanliga mjällschampon.
  • Zinkpyrition är antibakteriella och svampdödande.
  • Tar-baserade innehåller stenkolstjära, vilket kan fungera bra för att behandla mjäll som orsakas av seborroiskt eksem.
  • Selensulfid saktar ner celldelningen och kan därmed minska minska svamptillväxten.
  • Salicylsyra bleker hudytan och dödar även svampen som ofta kopplas samman med mjälltillväxt. Tyvärr torkas din hud ut på ett påtagligt sätt av Salicylsyra vilket även det orsakar mjällbildning.

Receptbelagda läkemedel
Om du inte blir hjäpt av receptfria hårvårdsprodukter finns det läkemedel som hjälper mot mjälleksem och mjäll. Dessa är oftast kortisonbaserade och relativt fria från biverkningar vid låga doser och måttlig användning. Många med mjällproblem hittar lösningen på sina problem via dessa läkemedel och får mjällandet under kontroll. Exempel på glykokortikoid (kortisonpreparat)/läkemedel som verkar mot mjäll;

  • Daktacort – en salva för mjälleksem i ansiktet
  • Betnovat – lösning för ansikte och hårbotten
  • Elocon – lösning för hårbotten och ansiktet

Biverkningar
glykokortikoid (kortisonpreparat) tas relativt lätt upp genom huden och övriga vävnader. Med tiden och vid frekvent använding kan huden förtunnas samt att kroppens egen produktion av kortison hämmas. Tala med din läkare om vad dessa biverkningar kan innbära för dig!